Skip to main content

Capriorul este un animal de talie mare larg raspandit in zona Maramuresului. In timpul iernii capriorii se strang in carduri (ciopoare), de pana la 30 indivizi si chiar mai multi, apartinand ambelor sexe, iarna culoarea devine cenusie, cu oglinda alba, foarte vizibila si vara culoarea ambelor sexe este rosie-bruna sau rosie-caramizie. Primele coarne, sub forma de butoni sau de sulite scurte fara rozeta, de 1,0 – 2,0 cm, cresc pe cilindri frontali de prin august-septembrie pana in decembrie-ianuarie din primul an de viata. Dupa caderea acestora, in ianuarie – februarie incepe sa creasca cel de-al doilea rand de coarne, care sunt curatate in mai-iunie, cand capriorul implineste varsta de un an. Aceste coarne au forma de sulite sau de furci, de 8-15 cm lungime, si au rozetele deja schitate. Ele cad la sfarsitul toamnei, prin luna noiembrie. Longevitate: Este apreciata la 12-15 ani. Trofeele cele mai puternice sunt dezvoltate la 6-8 ani. Incepand de la varsta de 8 ani, trofeul masculilor intra in regres ca urmare a imbatranirii. Varsta se apreciaza usor dupa uzura dentitiei la exemplarele impuscate, iar la cele in viata in functie de aspectul exterior si trofeu.

Sunt admise, ca metode de vanatoare, doar panda si dibuitul. Este admisa insa, folosirea chematorilor (mecanice), cu ajutorul carora se poate ademeni tapul, prin imitarea glasului femelei in calduri sau al femelei alergate ori a iedului